top of page

Kissa pissaa väärään paikkaan - miksi ja mitä teen?

Päivitetty: 2. heinäk. 2023


Kissan pissa on ikävä ja haiseva yllätys - etenkin jos vahinko kävi vaikeasti puhdistettavalle paikalle kuten sohvalle, suurelle matolle tai sänkyyn. Lisäksi se on merkki siitä, että kissaystäväsi yrittää kertoa sinulle jotakin. Se viesti ei ole “hahaa sainpas kostettua kun en saanut mitä halusin silloin kun halusin!”. Eikä se ole muukaan mielenilmaus. Se viesti on “minulla on ongelma ja mielestäni paras ratkaisu siihen on pissata juuri tähän”. Usein tuo ongelma on kipu, pelko tai ahdistus.


Kissojen aivoja tutkimalla on selvitetty, ettei kissa (kuten useimmat muutkaan eläimet) pysty monimutkaiseen syy-seuraus-ajatteluun. Jos kissalla olisi tatuointi se olisi varmaankin “Carpe Diem”, sillä kissa elää hetkessä. Se ei myöskään pysty ajattelemaan miltä sen teot jostain muusta elollisesta tuntuvat. Niinpä toivon, ettei kukaan enää rankaise kissaa huutamalla sille, tunkemalla kissan nenää sen omaan pissaan tai mitenkään muutenkaan. Rankaisu ainoastaan haavoittaa rankaisijan ja kissan välejä. Se saa kissan pelkäämään arvaamatonta ihmistä, mutta ei oppimaan teon vääryyttä.


No mitä sitten pitäisi tehdä ja mikä se syy on, että kissa ei pissannut laatikkoon kuten aiemmin? Näihin kysymyksiin annan sinulle vinkkini tässä artikkelissa.


ENSIAPU - eli mitä teen, kun kissan pissaa löytyy paikasta X


1. Hengitä syvään

Älä ole vihainen kissallesi. Kissan tarkoitus ei ollut kostaa tai hakea huomiota. Sillä oli varmasti hyvä syy toimia kuten toimi. Pohditaan kohta tätä lisää. Mutta nyt; leuka rintaan ja kohti siivouskomeroa.


2. Siivoa jäljet

Mahdollisimman pian, ettei haju pinty. Vältä kloori- tai ammoniakkipohjaisia puhdistusaineita. Niiden haju voi houkutella kissaa pissaamaan uudelleen. Muutkin voimakastuoksuiset puhdistusaineet saattavat laukaista kissassa tarpeen peittää haju uudelleen omalla pissantuoksulla.


Suosittelen käyttämään kissanpissan puhdistukseen tarkoitettuja entsymaattisia puhdistusaineita - sellaisia jotka kemiallisesti hajoittavat pissamolekyylit haisemattomiin. Näitä saa eläinkaupoista ja verkosta (esim. Urine Off). Jollet heti pääse hankkimaan sellaista, niin pyyhi tai huuhtele vedellä lopuksi alueelta

pesuainejäämät mahdollisimman hyvin.


3. Feromonisuihke

Kissat viestivät kemiallisilla aineilla, joita kutsutaan feromoneiksi. Synteettisellä feromonisuihkeella, esim. Feliway, voit “merkata” alueen kissan puolesta. Etenkin jos alue on vaikeasti pestävä, voi tästä olla hyötyä.


Huomioi vaikutusajat, jos käytät entsymaattista puhdistusainetta - se neutraloi myös feromonit. Toki kissa saattaa pissata johonkin muualle, ja todennäköisesti pissaakin, ellei alkuperäistä pissaamisen laukaissutta tekijää ole korjattu.


TAUSTASYY - 3 yleisintä syytä miksi kissa pissaa väärään paikkaan


Ei ole yhtä keinoa saada kissa lopettamaan vääriin paikkoihin virtsaaminen. Ensin täytyy selvittää miksi, jotta voidaan sanoa miten ongelma ratkeaa. Syy voi olla myös eri kuin edellisellä kerralla.


Kolme yleisintä syytä väärään paikkaan virtsaamiseen ovat muutokset terveydentilassa, stressi ja epämiellyttävä hiekkalaatikko.


Aina selkeää syytä ei laajoista tutkimuksista huolimatta löydetä tai ongelma on alkanut niin kauan sitten, ettei kukaan muista tarkkaan mitä silloin tapahtui. Tällöin pyritään kaikin keinoin laskemaan kissan stressitasoa ja tarvittaessa lisätään hoitoon mielialalääkitys. Lääkitys ei kuitenkaan paranna ongelmaa, vaan pikemminkin tekee kissan vastaanottavaiseksi käytösterapialle.


Mielialalääkitystä voisi verrata laastariin ja käytösongelman syytä tikkuun haavassa. Ellei tikkua poisteta, ei laastarin tuomasta suojasta ole apua haavan paranemisessa.


1. TERVEYS


Tarkkaile kissaasi.

Onko se normaalia vaisumpi tai selvästi kivulias?

Piileskeleekö se tai nukkuuko tavallista enemmän?

Onko ruokahalu heikentynyt?

Juoko kissa tavallista useammin?

Onko kissa laihtunut tai lihonnut viime aikoina?


Jos vastasit johonkin “kyllä”, ota yhteys eläinlääkäriin. Jos kissa ei saa ollenkaan virtsattua, on kyseessä hätätapaus ja eläinlääkäriin on mentävä mahdollisimman nopeasti.


Moni sairaus voi saada kissan muuttamaan hiekkalaatikkokäyttäytymistään. Tässä artikkelissa kerrotuista vinkeistä ei ole haittaa, vaikka taustalla olisi mikä tahansa vaiva tai kiputila. Päinvastoin. Näitä keinoja kannattaa käyttää tukihoitona, jotta käytösongelma ei jäisi päälle sairauden parannuttua.


Käytä kuitenkin ensin kissa eläinlääkärissä, sillä hoidon viivästymisestä voi olla haittaa.


Mitkä sairaudet voivat aiheuttaa vääriin paikkoihin virtsaamista?


Kissa saattaa yhdistää virtsaamisen aikana koetun kivun hiekkalaatikkoon ja siten alkaa välttelemään laatikolla käymistä. Kipua voivat aiheuttaa mm. nivelrikko, muut virtsaamisasentoon liittyvät kivut, virtsakivet, idiopaattinen kystiitti, virtsatietukos ja virtsatietulehdukset. Alavirtsatiesairauksista löydät lisätietoa täältä.


Taustalla voi olla myös sairaus, jossa virtsaa erittyy normaalia enemmän. Tällöin laatikko likaantuu nopeammin ja voi siksi olla epämiellyttävä. Lisääntynyt virtsaamistarve voi myös tehdä sen, että kissa ei aina ehdi laatikolle ajoissa etenkin jos se on jo iäkäs ja laatikko syrjäisessä paikassa. Virtsaaminen lisääntyy mm. munuaisvian ja diabeteksen eli sokeritaudin seurauksena.


2. STRESSI


Kissat rakastavat rutiineja. Rutiinit tuovat kissalle turvallisuuden ja hallinnan tunnetta. Rutiinien muutokset aiheuttavat kissoille helposti stressiä ja osalle kissoista stressi ilmenee vääriin paikkoihin virtsaamisena.


Stressi voi aiheuttaa vääriin paikkoihin virtsaamista kahdella tapaa; hiekkalaatikon välttelynä ja/tai reviirin merkkailuna.


Mieti viimeaikaisia muutoksia kissan elämässä ja ympäristössä. Mitä herkempi kissa, sen helpommin sitä voivat stressata esimerkiksi muutto, omistajan uudet aikataulut, uudet perheenjäsenet, kiristyneet välit muiden lemmikkien kanssa, kodin ulkopuolella liikkuvat vieraat kissat, kovat äänet kuten haukkuvat koirat naapurissa, remontit tai tietyöt ympäristössä.


Hiekkalaatikon välttely

Kissan vaatimukset hiekkalaatikon siisteyden ja mukavuuden suhteen tuntuvat kasvavan stressin kasvaessa.


Esimerkki. Kissa on pitkään "tyytynyt" asioimaan hiekkalaatikossa, joka siivotaan parin päivän välein. Se on kokenut parit pissapaakut ja kakkakikkarat epämiellyttävinä, mutta muuten on ollut elämä mallillaan niin tuo pieni ällötys ei ole maata kaatanut. Tapahtuu rutiinien muutos: omistaja palaa lähityöhön koronaexitin myötä. Yhtäkkiä kissa onkin yksin tuntikausia päivässä. Kissa ahdistuu. Kaikki ennen "hieman epämiellyttävä" onkin nyt "kamalan epämiellyttävää". Kissa ei enää kykene asioimaan likaisessa vessassa, vaan etsii hajuttomamman vaihtoehdon.


Stressin aiheuttaja voi myös liittyä suoraan hiekkalaatikolla käymiseen. Kenties koira tai taapero on häirinnyt kissaa kesken asioinnin tai kissa on säikähtänyt jotain kovaa ääntä ollessaan hiekkalaatikolla. Monikissatalouksissa perheen muut kissat ovat usein tavalla tai toisella syy hiekkalaatikon välttelyyn. Hiekkalaatikoita voi olla liian vähän tai niitä siivotaan liian harvoin. Jotkut kissat pyrkivät dominoimaan muita estämällä kulkureitin tärkeisiin resursseihin kuten hiekkalaatikolle.


Virtsalla merkkailu

Kun kissa kokee sisäistä tai ulkoista uhkaa reviirillään, se alkaa herkästi merkkailla virtsalla esineitä, joskus jopa ihmisiä. Toisin kuin ihmiset, kissat viestivät enemmän hajuilla kuin ääntelemällä. Hajuviestejä välittäviä kemiallisia aineita kutsutaan feromoneiksi. Kissat erittävät feromoneja virtsaan sekä ihorauhasistaan etenkin pään ja tassujen alueelta puskiessaan ja raapiessaan.


Leikatulla kissalla merkkailun eli reviirin merkitsemisen tarkoitus on joko oman itsetunnon nostatus ("Ah, oma tuttu tuoksu täällä. Olen siis turvassa") tai kutsumattomien vieraiden karkottaminen ("Tämä on minun. Pysykää poissa!"). Leikkaamattomat kissat taas jättävät treffi-ilmoituksia merkkaamalla. Suurin osa lemmikkikissoista leikataankin alle 1-vuotiaana tämän ehkäisemiseksi.


Luonnossa eräs merkkailun tarkoitus on ehkäistä fyysisiä yhteenottoja ja siten suojella kissan terveyttä. On hyvä muistaa, että reviirin merkitseminen on normaalia kissan käytöstä. Ei siis varsinainen käytöshäiriö, vaikka emme arvostakaan virtsalla merkkailua kotioloissa.


Miten erottaa merkkaaminen ja normaali virtsaaminen?

Virtsaaminen pylly pystyssä häntää värisyttäen pystypinnalle (ikkunat, ovenpielet) on merkkaamista. Arka kissa voi merkata myös vaakapinnalle, jolloin pissa on viiruna ennemmin kuin lätäkkönä. Merkkaamistarkoituksessa suihkaistu pissa on yleensä normaalia virtsaamista pienempi. Joskin seinälle levinneenä määrä voi vaikutta todellista suuremmalta.


Pelkästään rakon tyhjentämisaikeissa oleva kissa taas kaivaa kuopan (tai kuopii esim. vaatekasaa), kyykistyy, tekee isohkon pissan ja peittää jälkensä. Hyvin pienet tai isot pissat voivat olla merkki virtsatiesairaudesta. Ks. edellinen kappale.




3. EPÄMIELLYTTÄVÄ HIEKKALAATIKKO


Hiekkalaatikko-ongelmat ovat hyvin yleisiä vääriin paikkoihin virtsaamiseen johtavia syitä. Seuraavassa lueteltu mahdollisia kissaa vaivaavia asioita.

  • Puhtaus. Käsi sydämelle. Miten usein siivoat hiekkalaatikot? Kissa on siisti eläin. Voit jopa miettiä vertauskuvallisesti kävisitkö itse mielelläsi niissä asioilla vai joutuuko kissasi kuopimaan pissa- ja kakkakikkareiden seasta sopivaa koloa asioilla käydessään. Pissaongelman ilmetessä suosittelen lapioimaan laatikot kahdesti päivässä. Hiekanvaihtoväli taas riippuu käytössä olevasta tuotteesta. Pyri vaihtamaan hiekat pari päivää ENNEN kuin laatikko haisee omaan nenääsi. Kissan hajuaisti kun on monin verroin parempi.

  • Laatikon ikä. Naarmuihin pinttyy ajan myötä likaa ja hajua.

  • Ilmanvaihto. Katolliset ja ovelliset täytyy puhdistaa useammin, jottei niistä muodostu kaasukammioita. Useimmat kissat suosivat avoimia laatikoita. Eiväthän ne luonnossakaan mene luolaan tekemään tarpeitaan. Avoimuus merkitsee myös mahdollisuutta paeta vaaran yllättäessä.

  • Hiekka. Suosittelen kokeilemaan hajustamatonta, paakkuuntuvaa mikrohiekkaa. Laadukas mikrohiekka tekee tiiviimmät paakut ja on helpompi pitää puhtaana ja siten sitä kuluu vähemmän kuin halpishiekkaa. Varmista, että hiekkaa on jatkuvasti n. 5-7 cm kerros.

Jos mikrohiekka ei kelpaa, voit myös järjestää kissallesi hiekkanäyttelyn ja antaa kissan valita voittaja. Tällöin laita 2-3 muuten samanlaista laatikkoa vierekkäin paikkaan jossa ennenkin on ollut hiekkalaatikko ja täytä ne erilaisilla kuivikemateriaaleilla. Väliaikaiset extralaatikot voit tehdä vaikka pahvilaatikoista. Laita pohjalle muovipussi ja sen päälle sanomalehti vuotovahinkojen ehkäisemiseksi.

  • Koko. Myös siisti laatikko voi olla epämiellyttävä jos se on liian pieni tai matala (mahtuuko kissa laatikkoon häntä taaksepäin suorana ja pää pystyssä?).

  • Määrä. Ongelmatapauksissa tulisi laatikoita olla yksi enemmän kuin kissoja. Huomioi, että kaksi laatikkoa vierekkäin = yksi vessa.

  • Vessarauha. Toiset kissat ja muut lemmikit, pienet lapset, pyykkikone tai muu melu voi tehdä asioimisesta ahdistavaa. Läpinäkyvät seinät tai avolaatikot ehkäisevät väijytyksiä.


ENNALTAEHKÄISY


Tavoite on saada kissa takaisin hiekkalaatikolle. Niinpä tehdään hiekkalaatikoista mahdollisimman mukavia (tehtiin jo edellisessä kappaleessa), vääristä pissapaikoista mahdollisimman tylsiä (1.) tai vaihtoehtoisesti muutetaan niiden tarkoitusta kissan mielessä (2.) sekä vähennetään stressiä (3.).

  1. Kissan mielestä tylsiä materiaaleja ovat ainakin folio, kaksipuolinen teippi, sitrushedelmät tai niiden kuoret, piikikäs kynnysmatto.

  2. Kissa ei tyypillisesti halua virtsata paikkaan jossa se syö tai saalistaa; laita ruokintaleluja tai leikitä kissaasi ongelmapaikoissa.

  3. Vinkkejä stressitason laskuun saat maksuttomasta e-kirjastani “Kissan stressi - ja miten siitä pääsee eroon”.

Vinkki: näin ehkäiset uusien huonekalujen merkkailua!

Jos kissalla on tapana merkata uusia esineitä ja huonekaluja, kannattaa ne tuoda ensin muutamaksi päiväksi kaappiin tai huoneeseen, johon kissalla ei ole pääsyä. Ne kannattaa peittää kissan makuupaikalla pidetyillä peitoilla tai pyyhkeillä, jotta ne tuoksuvat heti tutuilta. Myös feliway-suihketta voi käyttää - se merkkaa esineet kissan puolesta.





Oletko kokeillut hajun- ja virtsatahrojenpuhdistusaineita? Mikä merkki toimii, mikä ei? Jaathan kommenttiboksiin kokemuksesi muillekin. =)




0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page