top of page

Kissat & ruokavalion muutos: 8 vinkkiä nirsoille kissoille

Jos olet päättänyt vaihtaa kissasi ruokaa, joko eläinlääkärin suosituksesta tai muusta syystä: Lue tämä! Tässä kirjoituksessa käyn läpi: Miksi siirtyminen ruoasta toiseen kannattaa tehdä hitaasti; Miten siirtyminen kannattaa tehdä; Miten saat kissan edes maistamaan uutta ruokaa.


Maltti ruoan vaihtamisessa on valttia

Kissan ruokinnassa muutokset on syytä tehdä vähitellen, koska 

a) kissat usein suhtautuvat varauksella uusiin asioihin

b) nopea muutos ruokavaliossa voi sekoittaa vatsan

c) kissat kehittävät herkästi ruoka-aversioita eli negatiivisia mielleyhtymiä ruokaan


Kissat ❤️ Rutiinit

Kissat ovat usein skeptisiä kaikille muutoksille ja jotkut kissat ovat erityisen kaavoihinsa kangistuneita mitä tulee niiden ruokavalioon. Toisin kuin yleisesti luullaan, kissojen nirsoilu ei liity yleensä siihen MITÄ ruoka sisältää (esim. kanaa, kalaa jne), vaan siihen MILLAINEN ruoan koostumus on (ts. kuivaa, märkää, hyytelöä, kastiketta jne). Kuivaruokanappuloiden koossa ja rakenteessa on myös eroja, jotka saattavat järkyttää herkempien pikkutiikereiden mieltä. 


Koostumuksen jälkeen maku ja haju toki tulevat toki hyvänä kakkosena. Erityisesti niin päin, että erityisen houkuttelevalla hajulla voidaan saada kissa maistamaan uudenlaista ruokaa.


Kissa hyväksyy uuden ruoan paremmin, kun siirtymä tehdään asteittain antamalla kissan tottua uuteen koostumukseen ja makuun.


Ripuliriskin minimointi

Jos olet milloinkaan joutunut hoitamaan ripuloivaa kissaa, tiedän että todellakin toivot sen jääneen viimeiseksi kerraksi. Jos taas vaiva on sinulle vieras, niin usko pois, haluat sen pysyvänkin vieraana.


Niin meidän kuin kissojenkin suolistossa elää sekalainen seurakunta suolistomikrobeja eli bakteereja sun muita pieniä eliöitä, jotka auttavat ruoansulatuksessa ja pitämään ulosteen koostumuksen hyvänä. 


Nämä mikrobit ovat sopeutuneet tietynlaisen ravinnon käsittelyyn. Mitä isommin ja äkillisemmin suoleen päätyvä ravinto muuttuu, sitä isompi “järkytys” se on näille mikrobeille. Olosuhdemuutokset johtavat pahimmillaan ilmavaivoihin, vatsanväänteisiin ja ripuliin.


Tehtäessä ruokavalion muutos vähitellen, annetaan aikaa näille mikrobeille sopeutua. Erityisen hitaasti muutos kannattaa tehdä, jos kissa on tunnetusti herkkävatsainen tai siirryttäessä hydrolysoidun proteiinin ruokaan (monet allergiaruoat) tai kuitupitoisuuden muuttuessa selvästi aiempaa suurempaan tai pienempään.


Ruoka-aversioiden ehkäisy

Kun kissa on kipeä, oli syy mikä tahansa, sillä on usein huono tai olematon ruokahalu ja se saattaa lisäksi oksennella. Mikäli tässä tilanteessa vaihdetaan ruokaa, tai vielä pahempaa; aletaan pakkoruokkia kissaa uudella (pysyväksi tarkoitetulla) ruoalla, käy helposti niin, että kissa yhdistää huonon olonsa uuteen ruokaan. Ehkä itsekin muistat jonkun vatsataudin, jonka jälkeen et pystynyt syömään pitkään aikaan niitä ruokia joiden syömisen jälkeen olit oksentanut.


Siispä pysyvä ruokavalion muutos kannattaa tehdä vasta, kun kissan vointi on saatu eläinlääkärin johdolla siihen pisteeseen, että se syö itse ja mielellään oksenteluakaan ei ole satunnaista enempää. Akuutin sairastelun ajaksi usein käy jokin toipilasruoka, tästä tulee kuitenkin aina neuvotella eläinlääkärin kanssa.


HUOM. sairaille kissoille monesti syötetty Nutriplus-geeli EI ole alkuunkaan paras vaihtoehto kissan fysiologiaa ajatellen: se ei sisällä ollenkaan proteiineja! Lihansyöjänä kissan aineenvaihdunta tarvitsee jatkuvasti proteiinia, joten Nutriplus ainoana ravintona ei ole riittävä. Hanki mieluummin akuutisti sairaille tarkoitettua toipilasruokaa ensihätiin. Mahdollisesta ruoka-aversiosta ei aiheudu ongelmaa, koska toipilasruokaa ei ole tarkoitus syödä loputtomiin.

Näin vaihdat uuteen ruokaan


Päivät 1-2 TAI viikko 1 (hitaampi siirtymä hyvin nirsolle tai herkkävatsaiselle kissalle) 

¾ vanhaa ruokavaliota + ¼ uutta ruokavaliota 

-> jos uusi ruoka kelpaa ja vatsavaivoja ei ilmene, siirry seuraavaan vaiheeseen.


Päivät 3-4 TAI viikko 2

½ vanhaa ruokavaliota + ½ uutta ruokavaliota 

-> jos uusi ruoka kelpaa ja vatsavaivoja ei ilmene, siirry seuraavaan vaiheeseen. 


Päivät 5-6 TAI viikko 3

¼ vanhaa ruokavaliota + ¾ uutta ruokavaliota 

-> jos uusi ruoka kelpaa ja vatsavaivoja ei ilmene, siirry seuraavaan vaiheeseen.


Päivä 7 TAI viikko 4: 100% uutta ruokaa. 


Joskus ensimmäinen vaihe voi kestää jopa 2 viikkoa. Tässä ajassa useimmat nirsotkin kuitenkin unohtavat, että kyseessä on uusi ja epäilyttävä asia ja rohkaistuvat maistamaan. Esimerkiksi kissat, jotka eivät koskaan ole suostuneet syömään märkäruokaa. Päivien tai viikon laskeminen alkaa siis siitä, kun kissa alkaa syödä suurimman osan uudesta ruoasta. 


Varaudu siihen, että etenkin märkäruokaa voi alussa joutua heittämään pois isojakin määriä. Jos tarjoat säilyketölkistä osan, tyhjennä loput lasiseen säilytysrasiaan, sillä metallista voi irrota makua ja pinnotetta sen jouduttua kosketuksiin ilman kanssa.


8 vinkkiä, joilla rohkaiset kissaa maistamaan

Seuraavassa 8 vinkkiä, joista voi olla apua. Kissat ovat yksilöitä, joten kokeile sitkeästi useampi vaihtoehto, jollei jokin toimi.


1.Älä sekoita uutta ja vanhaa ruokaa, vaan anna vierekkäin olevista kupeista. Jos kissasi on todella varautunut uusien ruokien suhteen, voi ruokien sekoittaminen saada sen kieltäytymään syömisestä kokonaan. Yli vuorokauden jatkuva yhtämittainen paasto tai useampia päiviä jatkuva alisyöminen, voi johtaa kissasi sairastumiseen.


Märkäruoka

2. Lämmitä (märkä)ruoka käden- tai sanoisinko hiirenlämpöiseksi = n. 37-40 asteiseksi. Lämmin ruoka tuoksuu houkuttelevammalle.


Varo ettei ruoka kiehu! Silloin jotkin vitamiinit ym. tärkeät ainesosat voivat tuhoutua. Kertaheitolla ei aiheuta ongelmia (kunhan kissan suu ei pala), mutta pidemmän päälle voi tulla puutostiloja, jos aina mikrotat ruoan kiehumispisteeseen.


3. Ripottele märkäruoan päälle kissallesi sopivaa ja mieluisaa pakastekuivattua (freeze dried) lihaa/kanaa/kalaa. Saatavilla lemmikkiliikkeiden herkkuhyllystä. 


4. Jos kissasi on kuivaruoka-addikti: murskaa muutama kuivaruokaraksu märkäruokan päälle. 


5. Ripottele märkäruoan päälle kissojen Purina FortiFlora-maitohappobakteerijauhetta. Useimmille maistuvaa + auttaa välttämään ruoanvaihtoripulia. (Tämä ei ole maksettu mainos.)


Kaikki alla olevat kuivaruokaniksit sopii myös märkäruoalle ⬇️


Kuivaruoka


6. Murskaa tuoreita oregano-yritin lehtiä ja laita pieni määrä kuivaruoan päälle. Erityisesti niistä tihkuva neste/öljy on joidenkin kissojen mieleen. Huom! Ei käy kilpirauhasen liikatoiminnan hoitoon määrätyn erikoisruoan kanssa, koska sisältää runsaasti jodia.


7. Liuota 1 tippa hunajaa 1 teelusikalliseen lämmintä vettä; ripottele muutama pisara kuivaruoan päälle. Vältä ruoan vettymistä/liottamista eli tosiaan vain muutama ripsaus ja tarjoa heti. Vaikka kissat eivät maista makeaa samalla tavalla kuin ihmiset, niin on joitain kissayksilöitä, jotka ovat hyvin persoja hiilareille. Jos kissasi on hulluna leipään, niin se saattaa olla yksi näistä. Huom! Hunajakikka ei sovi diabeetikoille!


8. Ripottele suolatonta/vähäsuolaista kanalientä muutama pisara kuivaruoan päälle, kuten edellisessä kohdassa (vältä läpimärkiä raksuja) ja tarjoile heti. Netistä löytyy paljon kanaliemen ohjeita; käytä maustamatonta/ marinoimatonta kanaa. Vinkki: pakasta osa liemestä jääpalamuotissa.


Kun ruoka alkaa upota, vähennä lisukkeen määrää pienin askelin, kunnes tarjolla on enää tavallista ruokaa. Bon appétit!


Kommentoihan alle mikä konsti upposi sinun kissaasi tai onko sinulla muita vinkkejä kissakavereille!


p.s. kuvat teki tekoäly.

0 kommenttia

Comments


bottom of page