top of page

Söpö vai sairas? Näin tunnistat kissan ylipainon

Päivitetty: 2. heinäk. 2023


Tämä kirjoitus kertoo kissojen ylipainosta. Saat tietää mitä tarkoittaa kuntoluokka, mistä tiedät onko kissasi lihava sekä kerron kolme faktaa ylipainosta: 1. Kuinka tavallista ylipaino on? 2. Mitä ylipaino aiheuttaa? 3. Mikä altistaa ylipainon kertymiselle? Artikkelin lopusta löydät myös ilmaisen oppaan kissasi punnitsemiseen.

Lihavien kissojen ihannointi

Ihmisillä on valitettavan usein vääristynyt käsitys normaalista kissan rakenteesta. Normaalipainoista luullaan liian laihaksi ja ylipainoista suurikokoiseksi. Ihmisestä käytettäisiin termiä “isoluinen”. Vyötärölle ja sisäelinten ympärille kertynyt extrarasva siis nähdään komeutena, eikä terveysuhkana.


Sosiaalinen media on tuonut sairaalloisen lihavat kissat kaikkien ihasteltaviksi tai vähintäänkin hämmästeltäviksi. Onneksi trendissä on huomattavissa myös muutosta – hyvinvointiongelmat tiedostetaan ja lihavien kissojen omistajat postaavat yhä useammin tarinoita laihdutuskuureista ja tiedottavat ylipainon riskeistä.


Jo ennen somea kissat usein kuvattiin lihavina ja ruoalle persoina. Karvinen, Pusheen ja Simon’s cat ovat varmasti tunnetuimmasta päästä. Entä muistatko Fievel-hiiren paksun Tiikeri-nimisen kissakaverin tai Ihmemaan Liisasta Irvikissan?


Näillä piirroskissoilla on hyvinkin voinut olla vaikutusta meidän käsitykseemme söpöstä kissasta. Myös ihmisen mieltymys eläinten ruokkimiseen lienee osasyynä pulleuden ihannointiin; lihavat kissat ovat todennäköisesti olleet niitä jotka ovat tulleet mielellään ruokittaviksi ja siten myös paijattaviksi. Arat kissat ovat helpommin jääneet ilman herkkuja ja pysyneet hoikempina, mutta samalla jääneet vaille suurempaa ihmisen kiintymystä.


Mistä tunnistan kissan ylipainon?

Koska päädyit lukemaan tätä artikkelia, oletkin jo kenties pohtinut tätä kysymystä. Vai vihjaisiko tuttava tai eläinlääkäri kissasi lihoneen ja mietit onko se totta?


Harvalla on vaikeuksia tunnistaa voimakkaasti lihava kissa. Lääkäritermein obeesi, sairaalloisen lihava tai liikalihava. Vaikeuksia voi tuottaa normaalipainoisen ja hieman ylipainoisen erottaminen toisistaan. Myös ylipainon määrän arviointi eli ylipainoisen ja liikalihavan erottaminen toisistaan voi olla haastavaa.


Ylipainon tunnistamisessa käytetään apuna kissan painon ja painoluokituksen yhdistelmää. Koska kissoja on hyvin eri kokoisia, niin pelkän vaa’an lukeman avulla ei päästä kovin pitkälle. Siitä voi kuitenkin olla apua, jos sinulla on tiedossa kissan aiempia painoja nuoruusvuosilta.


Tavallinen maatiaiskissa on täysikokoinen 1 - 1,5-vuotiaana. Kookkaat rotukissat kuten Maine Coon ja Norjalainen metsäkissa kasvavat noin 3-vuotiaiksi asti. Lihoominen alkaa usein jo pian kissan leikkauttamisen jälkeen, joten pitkään kasvavien kohdalla 3-vuotispaino voi hyvinkin olla kaukana ihannepainosta.


Kissan painon tietäminen on oleellista, jotta painonkehitystä voidaan jatkossa seurata. Jollet ole aiemmin säännöllisesti punninnut kissaasi, niin tämän kirjoituksen lopusta löydät ilmaisen oppaan jolla pääset alkuun.


Kuntoluokka (Body Condition Score, BCS)

Kissan kuntoluokka, cat body condition score
Kissan kuntoluokitus 5-portaisella asteikolla. Kuva Hill'sin luvalla.

Kuntoluokka eli painoluokka kuvaa painoa paremmin kissan vararavintotilannetta. Painon sopivuuden arvioimiseksi on kehitetty kuvaajia, joissa esitetään kissaa sivulta ja ylhäältä päin eri kuntoluokissa. Lisäksi kissaa tunnustelemalla varmennetaan asiaa. Erityisesti pitkäkarvaisilla kissoilla tunnustelu on tärkeää.


Löydät Googlesta kuvaajia hakusanoilla “cat body condition score”. Yleisimmin käytettyjä ovat 5- ja 9-portaiset mallit.

5-portaisessa mallissa:

  1. = Sairaalloisen laiha, kahektinen.

  2. = Alipainoinen.

  3. = Normaalipainoinen: kylkiluut ja selkäranka tuntuu silitettäessä, muttei näy paljain silmin. Ylhäältä katsottuna vyötärölinja näkyy. Sivulta katsoen vatsan linja nousee kohti takajalkoja.

  4. = Ylipainoinen: kylkiluut ja selkänikamien "helminauha" tuntuu vähän tai ei ollenkaan silitettäessä, mutta löytyy hieman enemmän tunnustellessa. Ylhäältä katsottuna vyötärölinjaa ei juuri erota. Sivulta vatsanlinja lähes vaakasuora. Ylipainoa noin 20-30 %.

  5. = Sairaalloisen lihava, obeesi: kylkiluita ei erota rasvakerroksesta. Selkäranka on rasvapatjojen välisessä kuopassa. Vyötärölinja pullistuu ulospäin. Samoin vatsalinja roikkuu. Ylipainoa vähintään 40 – 60 %.

Jos tuntuu, että kissasi ei ole selvästi jotain luokkaa, niin se voi olla myös näiden väliltä 3½ tai 4½. Toinen eli 9-portainen malli taas antaa mahdollisuuden arvioida edellä esitettyjen vaihtoehtojen välimuotoja, mutta on periaatteiltaan sama. Siinä 5 on normaalipainoinen, 1 sairaalloisen laiha ja 9 sairaalloisen lihava.


Osalla kissoista on takajalkojen etupuolella roikkuva nahkapussukka "primordial pouch", jolle ei ole virallista suomenkielistä nimeä. Usein puhutaan vatsaröllykästä tai röllöpussista. Vaikka teorioita sisäelinten suojaamisesta tai paremmasta liikkuvuudesta on esitetty, tiede ei ole vielä päässyt yksimielisyyteen röllykän merkityksestä kissalle. Lihavuuteen tai leikkauttamiseen se ei kuitenkaan liity.


 

3 Faktaa kissojen ylipainosta


1. Kuinka tavallista ylipaino on?

Ylipaino on yleisin kissojen hyvinvointia uhkaava tekijä, sillä arviolta joka neljäs kissa painaa enemmän kuin pitäisi. Eri maissa tehdyissä tutkimuksissa kissoista 7-63 % on ylipainoisia tai liikalihavia. Suomessa kissojen ylipainon esiintymistä ei ole toistaiseksi tutkittu, mutta länsinaapurista löytyy tutkimus vuodelta 2018. Sen mukaan 22-45 % ruotsalaisista kissoista on ylipainoisia.

Riippuen keneltä kysyy. Nimittäin omistajien oman arvion mukaan 22 % kissoista oli ylipainoisia, kun taas eläinlääkärien arvion mukaan 45 % klinikalle tuoduista kissoista oli ylipainoisia. Tämä voi johtua monissa tutkimuksissa todetusta faktasta, että omistajat tyypillisesti aliarvioivat kissojensa painoluokkaa.

Toinen asiaan vaikuttava tekijä lienee se, että ylipainoiset kissat sairastavat normaalipainoisia enemmän. Ne siis päätyvät eläinklinikalle normaalipainoisia useammin.

2. Mitä ylipaino aiheuttaa?

Ruotsalaiskissojen ylipainoon liittyvien sairauksien kärjessä olivat alavirtsatiesairaudet, diabetes, hengitystiesairaudet, ihosairaudet, tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä tapaturmat. Löydökset olivat hyvin samankaltaisia kuin muissa maissa.


Lisäksi joissain tutkimuksissa on ylipainoisilta kissoilta löydetty enemmän mm. syöpää ja masennusta. Ylipainoiset kissat ovat alttiimpia ummetukselle ja ripulille. Lisäksi niiden nukutusriski on korkeampi ja runsas ylipaino myös lyhentää elinikää.

Stressi voi olla ylipainon muna tai kana eli pitkäaikainen stressi voi aiheuttaa ylensyömistä, mutta myös ylipaino voi aiheuttaa kissalle stressiä mm. heikentyneen hygienian kautta. Kissat tunnetusti ovat tarkkoja puhtaudestaan – voipi olla että käy ahdistamaan, jollei ylety pesemään omaa pyllyään. Äkillinen stressi kuten muutto tai omistajan poissaolo puolestaan aiheuttaa yleensä ennemmin syömättömyyttä kuin ylensyöntiä kissoilla.

Kaikki tämä sairastelu näkyy myös omistajan kukkarossa. Ylipainoisen kissan omistajat käyttävät 36 % enemmän rahaa eläinlääkärikuluihin verrattuna normaalipainoisen kissan palveluskuntaan.


3. Mikä altistaa ylipainon kertymiselle?

Ylipainoon liittyvät riskitekijät hieman vaihtelevat tutkimuksesta toiseen, mutta keräsin tähän ruotsalaistutkimuksessa löydetyt tekijät. Kulttuurillisesti ja maantieteellisesti se lienee paras vertailukohde suomalaisille kissoille.


Tutkimuksen mukaan kuivaruoan syöminen, taipumus ahneuteen ja epäaktiivisuuteen altistavat ylipainolle.


Muissa tutkimuksissa on todettu myös mm. keski-ikäisyyden, leikkauttamisen, sisäkissana olon ja vapaan ruokinnan altistavan ylipainoille. Myös liian aikainen vieroitus voi olla riskitekijä.


Lisäksi omistajien positiivinen asenne kissojen ylipainoa kohtaan on todettu riskitekijäksi. Toisin sanoen, jos sinusta paksut kissat ovat ennemmin söpöjä kuin sairaita, niin kissallasi on kohonnut riski lihota.


Jos haluat aloittaa kissasi laihdutusprojektin jo tänään, lataa maksuton oppaani 5 tapaa punnita kissa.

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page