top of page

Tunnesyöminen vs. tapasyöminen

Päivitetty: 2. heinäk. 2023

Johtuuko kissani ylipaino stressistä vai onko se vain perso ruoalle?


Tunnesyöminen on elimistön selviytymiskeino. Stressi ja negatiiviset tunteet, kuten turhautuminen, tylsistyminen tai ahdistus, voivat laukaista tunnesyömistä. Ennen tätä juttua, kannattaa lukea aikaisempi kirjoitukseni kissojen tunnesyömisestä täältä.


Tapasyöminen tarkoittaa sitä, että kissa syö ylienergiatarpeensa, koska maistuvaa ruokaa on helposti saatavilla. Tapasyömisen taustalla ei ole stressiä, vaan täysistä energiavarastoista kertova signaali puuttuu tai on heikko. Syömisen normaali esto puuttuu.


Aina ei ole helppoa tunnistaa kissan negatiivisia tunteita eli stressiä. Tylsistymiselle altistaa virikkeiden puute. Ahdistusta voivat aiheuttaa kissajengin kireät välit tai liian niukat resurssit. Turhautumista taas tuottaa omalle pihalle pissiksivä naapurin kolli, jonka kimppuun ei lasiruudun läpi pääse.


Ohimenevät negatiiviset tunteet eivät yleensä aiheuta ongelmia. Pitkään jatkuvina tai usein toistuvina ne taas aiheuttavat kissalle kroonista stressiä, joka voi ilmetä eri yksilöillä erilaisina oireina.


Kissan näyttämät oireet luokitellaan helposti kissan luonteeseen kuuluviksi tai jopa normaaleiksi tavoiksi. Tähän kappaleeseen olen koonnut eräitä merkkejä kissan stressistä. Esiintyykö näitä sinun kissallasi?


!Huom. Nämä kaikki voivat johtua myös fyysisestä sairaudesta, joten ensimmäinen askel on aina sulkea kipu ja sairaudet pois eläinlääkärissä!

1. Poikkeava virtsaaminen


Reviirin merkkaaminen

Tämä on kissalle normaalia käytöstä. Sinut itsensä ja reviirinsä kanssa oleva kissa yleensä tyytyy merkkaamaan esineitä (ja ihmisiä) puskemalla tai kynsimällä. Pään, kylkien ja tassujen alueella on rauhasia, joiden erittämä tuoksu kertoo seuraavalle nuuskuttelijalle kuka ja millä mielellä viestin jätti.


Stressaantunut kissa haluaa jättää vahvemman viestin – virtsaamalla yleensä pystysuorille pinnoille. Aran kissan merkkaus voi suuntautua myös lattian suuntaisesti. Kissa voi epävarmuuttaan pissata myös mm. sänkyyn tai omistajan vaatteille.

Kissa saattaa merkata reviiriä myös ulostamalla keskeiselle paikalle, mutta sisäkissoilla tämä on harvinaista.

Väärään paikkaan virtsaaminen

Kissa saattaa pissata väärään paikkaan, koska hiekkalaatikko-olosuhteissa on parantamisen varaa. Mm. laatikon likaisuus tai toisen kissan, koiran tai lapsen häiriköinti asioidessa voi saada kissan etsimään parempaa pissapaikkaa.


Epämieluisat olosuhteet aiheuttavat kissalle stressiä, mutta myös stressi madaltaa kynnystä virtsata väärään paikkaan. Toisin sanoen likainen vessa nyppii paljon enemmän, jos muutenkin on pinna kireällä.


Idiopaattinen kystiitti

Tämä tihentynyttä virtsaamistarvetta ja verivirtsaisuutta aiheuttava vaiva taas on stressin laukaisema fyysinen sairaus, jossa kissa pissaa vääriin paikkoihin tulehduksen aiheuttaman kivun eikä reviirin merkitsemisen takia.

2. Poikkeava kontakti ihmisiin


Vetäytyminen

Tämä voi näkyä apaattisena vetäytymisenä omiin oloihinsa tai lisääntyneenä nukkumisena ja makoiluna.


Seuraaminen

Kissa seuraa sinua neuroottisena kaikkialle – jopa vessaan. Vessaan mukaan änkeminen on kissoilla melko yleinen tapa, mutta jos siihen liittyy omistajan jatkuva seuraaminen ja selkeä ahdistuminen jollei pääse mukaan, niin kyseessä saattaa olla myös merkki stressistä.


Ärtyneisyys

Äkkipikaisuus ja aggressiivisuus voivat olla opittuja tapoja, mutta myös merkki stressistä tai kivusta. Ärsytyskynnys madaltuu stressaantuneilla kissoilla aivan kuten ihmisillä. Piilevistä kivusta taas yleisin on nivelrikko.

3. Poikkeava vatsantoiminta


Satunnainen oksentelu tai löysävatsaisuus

Ensisijaisesti oksenteleva tai ripuloiva kissa tulee tutkia eläinlääkärissä: mm. IBD, suolistolymfooma ja ruoka-aineyliherkkyydet ovat todennäköisempiä syitä näille oireille. Jos sairautta ei löydy, niin kyse saattaa olla myös stressistä.


Ikuinen nälkä

Ruoan kerjääminen, varastaminen, hotkiminen ja monikissataloudessa kupilta toiselle säntäily voivat olla merkkejä stressistä. Hotkiminen johtaa herkästi oksenteluun. Nälkä voi johtua myös sairaudesta, kuten sokeritaudista, kilpirauhasenliikatoiminnasta tai suoliston imeytymishäiriöstä. Jotkin lääkkeet, esim. kortisoni, lisäävät ruokahalua.


4. Poikkeava turkinhoito


Alihoito

Hilseilevä, tupoiksi jakautuva ja samea turkki viittaavat siihen ettei kissa hoida turkkiaan normaalisti. Usein tämän näkee ensimmäisenä takaselän alueella, johon kissan on vaikeinta yltää. Syynä voi olla myös kipu tai ylipainon aiheuttama fyysinen este yltää alueelle.


Ylihoito

Stressaantunut kissa saattaa nuolla vatsansa kaljuksi (psykogeeninen alopesia). Nykytietämyksen mukaan tämä oire todennäköisemmin johtuu kuitenkin kutinasta tai kivusta, jotka tulee (kuten varmaan jo arvasit) sulkea pois eläinlääkärissä.


5. Poikkeava käytös muiden kissojen kanssa

Huono ryhmähenki

Saman katon alla elävien kissojen välit voivat olla tulehtuneet, vaikka varsinaisia yhteenottoja ei esiintyisi. Henkinen väkivalta voi ilmetä tuijotteluna, reittien blokkaamisena ja ruokakuppiterrorismina. Jälkimmäinen näyttää usein ihmisestä siltä, että kissat vain haluavat vaihtaa keskenään ruokakuppeja. Todellisuudessa kyse on kissoille stressaavasta ruokailusta, josta harmonia on kaukana.

Ylipainoinen kissa voi olla uhri tai kiusaaja. Näissä tilanteissa on hyvä muistaa, ettei kissa ole syyllinen vaan sen ympäristö. Kissojen välinen henkinen väkivalta johtuu yleensä joko resurssien puutteesta tai siitä, ettei kissoja ole aikanaan totutettu toisiinsa kissoille luontaisella tavalla eli riittävän hitaasti ja asteittain.

Vieraat kissat

Kissa on hyvin reviiritietoinen eläin ja ahdistuu herkästi, jos kokee reviirinsä uhatuksi. Tämä uhka voi aiheuttaa stressiä myös sisäkissalle, jos ikkunasta on mahdollista nähdä vieraita kissoja pihallanne. Ulkoileva kissa taas saattaa kohdata tai ainakin haistaa muiden kissojen reviirimerkkejä kotinne lähellä.


Jos yksikin kohta kuulosti osuvalta, niin kissasi ylipainon osasyynä voi olla tunnesyöminen.

Miten tunnesyömisestä pääsee eroon?


Ensisijaisesti tärkeintä olisi tunnistaa mitkä tekijät aiheuttavat, tai saattavat aiheuttaa, kissallesi stressiä ja pyrkiä poistamaan ne. Joskus kissaa ahdistavat asiat voivat näyttää ihmisen silmin hyvin vähäpätöisiltä ja niitä voi olla vaikea tunnistaa. Stressinhallinnasta ei kuitenkaan ole haittaa, kunhan fyysiset sairaudet on suljettu pois.


Stressitekijöiden poiston ohella syömiselle tulee myös tarjota vaihtoehtoisia stressinpurkutapoja. Kun nämä ovat kunnossa, on vasta aika puuttua ruokavalioon.


Ensiapua voit löytää ilmaisesta e-kirjastani Kissan stressi – ja miten siitä pääsee eroon.

0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page